Afspraak maken
  070-3175296        

Wat gebeurt er tijdens de slappe lach?

04-07-2017

Na een korte zoektocht op internet werd al gauw meer duidelijk hoe een slappe lach wordt veroorzaakt. Bij de slappe lach zenden uw hersenen namelijk te weinig signalen uit naar uw spieren. Daardoor heeft u uw lichaam niet meer goed onder controle en kunt u niet stoppen met lachen.

10 minuten lachen = 10 minuten loopband

Volgens gedragsdeskundige Natalie van de Wal is lachen evolutionair gezien bedoeld om sociale binding aan te gaan. "Bij apen is lachen daar nog steeds voor bedoeld", zegt van der Wal. Maar voor mensen is lachen vooral heel erg leuk. Het maakt ons blij en is bovendien gezond. "Tien minuten lachen staat gelijk aan tien minuten op de loopband."

Het verbetert ook uw slaapkwaliteit, u pijngrens wordt verhoogd en het is goed voor uw algehele stemming. U maakt tijdens het lachen namelijk veel dopamine en endorfine vrij. "Die cocktail aan stofjes in uw hoofd zorgt ervoor dat u euforisch wordt", aldus van der Wal.


Daarnaast kan lachen uw longen een enorme oppepper geven. "Met een goede slappe lach heeft u geen tijd om in te ademen en lacht u uw longen helemaal leeg. Daardoor raakt u flink wat afvalstoffen kwijt", zegt lachcoach Bente Adriaens. Met haar bedrijf Get The Laugh Flow leert ze mensen om zonder aanleiding te kunnen te lachen. "Lachen kan gewoon heel erg lekker zijn." 

Focus op je ademhaling


Maar wat nou als u echt moet stoppen met lachen? Door de verminderde controle over uw lichaam is het moeilijk om te stoppen, maar nog lastiger wordt het als u met andere mensen bent. Adriaens: "Lachen werkt heel aanstekelijk. Het stimuleert de zogenaamde spiegelneuronen in uw hersenen waardoor u de neiging heeft om andermans emotie over te nemen. Hetzelfde heeft u als u iemand ziet huilen."


De beste manier om te stoppen is volgens de lachcoach om uw aandacht op iets anders richten. "Focus u bijvoorbeeld op uw ademhaling of een minder leuke gedachte. Vervolgens kunt u niet veel anders doen dan gewoon rustig te wachten tot het overgaat." (bron: www.rtlnieuws.nl)