Afspraak maken
  070-3175296        

Glad? Loop als een pinguin!

04-01-2018

Nederland lag in december onder een deken van sneeuw. Dat is je vast niet ontgaan. Ter opfrissing even een herhaling van onze tips om valpartijen tijdens gladde periodes te voorkomen!

 

1. Check je fiets
Een werkende rem is altijd essentieel voor de fietser, maar morgen waarschijnlijk nog meer dan anders. IJzel op de weg kan immers van invloed zijn op de werking van de remmen. Ook goedwerkende verlichting is morgen overdag erg belangrijk. Sneeuw en ijs belemmeren immers het zicht. Kleding helpt hier ook bij. Uit onderzoek blijkt dat je door zwarte kleding met reflectoren even zichtbaar bent als door fluorescerende kleuren.

 

2. Blijf op verharde wegen
Gemeenten strooien meestal niet op alle wegen en fietspaden. Op de verharde wegen is de kans groter dat er door de gemeente gestrooid is. Via sociale media is te raadplegen waar gemeenten gestrooid hebben én waar het dus veiliger zal zijn. Je helpt je buurtbewoner verder natuurlijk van harte door je eigen straatje letterlijk schoon te vegen.

 

3. Neem de tijd
Accepteer dat de reis morgen langer duurt dan normaal. Een veilige fietser fietst langzaam en legt sommige stukjes wellicht te voet af. Zoals de treinreiziger sinds jaar en dag weet: 'houd rekening met extra reistijd!'

 

4. Kijk uit in de bocht
Het is een cliché, maar het grootste val-gevaar voor een fietser is er in de bocht. Blijf rechtop en leun de bocht niet in. Wanneer u uw zwaartepunt zo recht mogelijk boven de fiets houdt is er minder kans op vallen.

 

5. Loop als een pinguïn
Gaat u te voet, loop dan als een pinguïn! Want laten we eerlijk zijn, niemand weet beter hoe je een ijsvlakte kunt oversteken dan de koddige vogeltjes.

  • Neem kleine stapjes.
  • Zorg dat de punten van uw voeten naar buiten wijzen.
  • Probeer uw zwaartepunt boven uw voorste been te houden.

Oftewel: waggel! U zult het merken. U blijft rechtop lopen en kunt uw evenwicht behouden (bron: www.bndestem.nl).