Bekkenbodemtraining

Wat is bekkenbodemtraining?

In deze therapie wordt geleerd om de spanning en ontspanning te beheersen van een groep spieren die de onderkant van het bekken afsluit. In deze spiergroep zijn de openingen voor de urine- en ontlastingswegen en het baringskanaal (vagina). De bekkenbodemspieren ondersteunen de organen in het bekken en de buik. Als de spieren worden aangespannen worden de plasbuis en de anus en bij de vrouw de schede afgesloten. Met specifieke oefeningen om de spieren te versterken en te leren aanspannen wordt u aangeleerd om bijvoorbeeld de functie van de blaas beter te controleren. In die zin kan bij bepaalde vormen van incontinentie deze vorm van fysiotherapie zinvol zijn. De oefeningen die u bij de therapeut leert kunt u thuis doen om de spieren en het gevoel van afsluiten beter te laten functioneren.

Wanneer bekkenbodemtraining?

Door verschillende oorzaken kan de bekkenbodem minder goed gaan werken. De organen kunnen minder steun krijgen en naar beneden zakken. Het openen en sluiten van de anus of plasbuis kan in die gevallen dan moeilijker worden. Het kan ook voorkomen dat de organen in de onderbuik slechter gaan functioneren, wat op zich weer invloed heeft op het functioneren van de bekkenbodem.

Welke klachten of problemen komen in aanmerking voor bekkenbodemtraining?

  • Klachten van ongewild urineverlies of urine-incontinentie

  • Hevige aandrang om te plassen

  • Meer dan 8 keer overdag en meer dan 2 keer in de nacht moeten plassen

  • De blaas niet leeg kunnen plassen

  • Ongewild ontlastingverlies of feaces-incontinentie

  • Verzakking van de blaas, baarmoeder of endeldarm

  • Verstopping van de darmen of luie darmen

  • Pijn in het bekken tijdens of na de zwangerschap


Wat is het doel van de therapie?

Bekkenbodemproblemen kunnen leiden tot grote sociale en psychische problemen. Zo voelen veel patiënten zich ongemakkelijk in gezelschap en verbergen hun klachten door meer thuis te blijven. Door zelf te oefenen krijgt men meer zelfvertrouwen en meer kennis en gevoel van controle van eigen lichaam. De klachten kunnen op die manier vaak geheel of gedeeltelijk worden opgelost. Bekkenbodemtraining wordt gegeven door mevrouw Renée Jansen.