Afspraak maken
  070-3175296        

Manuele therapie

Manuele Therapie is een behandelmethode van functiestoringen van het bewegingsapparaat, waarbij men gestoorde gewrichtsfuncties tracht te normaliseren door het toepassen van 'manuele' handgrepen.
Een manueeltherapeut is een fysiotherapeut die een opleiding manuele therapie heeft gevolgd. Bij het lichamelijk onderzoek waarbij de houding en het bewegen worden beoordeeld worden de gewrichten met specifieke bewegingen onderzocht. Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een werkdiagnose worden gesteld. Ook is het mogelijk, dat er aanvullende informatie nodig is om tot een goede behandeling te komen. De therapeut zal met uw toestemming dan contact opnemen met uw huisarts.

De behandeling die volgt zal tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren en oefeninstructie, die gericht is op houding en beweging in huishouding, werk en recreatie.
Tijdens de behandeling maakt de manueeltherapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueeltherapeut probeert beperkte beweeglijkheid te herstellen . U krijgt eventueel oefeningen mee voor thuis, die het herstelproces bevorderen.
Bij sommige vormen van manuele therapie worden de gewrichten kortstondig en relatief snel iets verder bewogen. Daarbij kan het voorkomen, dat een knappend geluid gehoord wordt. De meeste patiënten ervaren dit als een kort vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk. Vrijwel altijd voelt het gewricht daarna soepeler en is de beweging in het gewricht dan weer vrij geworden.
 
Fysiotherapie Leidschendam kent twee vormen van Manuele Therapie, Orthopedische Manuele Therapie en Manuele Therapie volgens van der Bijl.
 

Manuele therapie volgens van der Bijl

Bij de methode van der Bijl (Utrecht) wordt de therapie afgestemd op de bewegingen, zoals het lichaam die gewend is te maken. Tijdens de behandeling worden de gewrichten bewogen op een zeer zachte, meestal pijnvrije manier. Er is absoluut geen sprake van 'kraken'' of 'rechtzetten'.
Manuele Therapie volgens van der Bijl (Utrecht) behandeld functiestoornissen. Dus geen behandeling van de ontsteking van de pees die een tenniselleboog veroorzaakt maar van de achterliggende functieproblematiek, waardoor de tenniselleboog is ontstaan. De manueel therapeut denkt dus niet in zieke structuren (medische benadering) maar in zieke functies (biologische benadering). De plaats waar de klacht zich uit zegt nog niets over de oorzaak van de klacht. Pijn in de schouder hoeft niet noodzakelijkerwijze het gevolg zijn van een probleem in de schouder maar kan ook het resultaat zijn van een verstoord evenwicht in bijvoorbeeld de elleboog.
De manueel therapeut verricht daartoe een aantal metingen die iets zeggen over de voorkeur voor bewegen van de persoon. Ieder mens is namelijk herkenbaar aan zijn eigen bouw, zijn eigen houding en zijn eigen manier van bewegen. We zien er allemaal anders uit dus waarom zouden we allemaal hetzelfde bewegen. Niet alleen het uiterlijk van iemand is uniek maar ook de eigen manier van bewegen.
Enkele voorbeelden van de metingen en bewegingen zijn: hoe vouwt u uw handen, hoe klapt u in uw handen en met welk oog kijkt u bij voorkeur. Op basis van al deze gegevens is het voor de manueel therapeut duidelijk hoe hij of zij uw gewrichten moet bewegen om een zo groot mogelijk effect te bereiken. Omdat iedereen een eigen manier van bewegen heeft, wordt de therapie afgestemd op de bewegingen zoals het lichaam die gewend is te maken.
Manuele Therapie behandelt alle klachten die met het bewegen van het lichaam te maken hebben. Zoals bijvoorbeeld rugklachten, nekklachten, schouderklachten, maar ook hoofdpijn.
 
Manuele Therapie volgens van der Bijl wordt gegeven door de heer Ronald Lulofs. Orthopedische Manuele Therapie wordt gegeven door de heer Gino Koolman